Започват честванията в памет на Васил Левски

Общество

18-02-2014, 09:44

Автор:

BulgariaUtre.bg

Всичко от Автора

С различни мероприятия ще бъде отбелязана 141-та годишнина от гибелта на Апостола

С различни мероприятия ще бъде отбелязана 141-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

Първото събитие ще се състои в Карлово. Тази вечер на едноименния площад в родния град на Апостола ще се състои възпоменателна церемония. По-късно възпитаниците на Средното общообразователно училище „Васил Левски” ще представят в залата на читалището спектакъла „Свободата е семе...”. 

В сряда, в деня на гибелта на Левски, в църквата ”Света Богородица”, ще бъде отслужена заупокойна света литургия и панихида в памет на Апостола. Традиционният митинг-поклонение ще се проведе отново на площад "Васил Левски”, информира БНР.

Във Велико Търново днес ще има общоградско поклонение пред паметника на Васил Левски по повод 141-години от неговата гибел. Двата музея, свързани с живота на Апостола на Свободата, ще бъдат отворени за  безплатни посещения.

Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде открит днес в сръбския град Димитровград. На събитието ще присъства министър-председателят Пламен Орешарски. Преди това той ще се срещне със сръбския си колега Ивица Дачич, ще разговаря с представители на Националния съвет на българите в Сърбия и ще посети българската паралелка в училище "Св. св. Кирил и Методий".

Най-голямото среднообщообразователно училище в Ловешко отбелязва 70 години, откакто носи името на Апостола. Училището е получило лиценз като изпитен център на Мicrosoft IT Academy. Патронният празник на първата гимназия в Троян ще премине под мотото „70 години с твоето име, Апостоле“, обясни директорът Розалина Русинова. За празника ще бъде открита и изложбата „Левски в сърцата на поколенията“ с рисунки и фотографии, направени от учениците 

Гражданите на Смолян и военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон ще отбележат довечера с тържествена заря-проверка годишнината от обесването на Левски. Официалното честване ще бъде пред бюст-паметника на Апостола на свободата в двора на Природоматематическата гимназия „Васил Левски“ в смолянския квартал „Райково”.
Днес точно в 16:45 – часът на обесването на Левски пред паметника на Апостола в София ще се отслужи панихида, информира Радио Пловдив.

Годишнината ще бъде отбелязана и в Казанлък. Повече по темата може да намерите тук.