Клисарова: Историята остава в програта за XI и XII клас

Кандидатстването по проекти към Фонда за научни изследвания започва на 15 април

Министърът на образованието, младежта и науката Анелия Клисарова потвърди, че в новия Закон за училищното образование историята ще бъде включена в програмата на XI и XII клас. Тя ще предложи да бъдат включени като задължителни предмети и български език и географията. В допълнение беше припомнено, че това са само проектопрограми, качени на сайта на Министерството за разглеждане.

Кандидатстването по проекти към Фонда за научни изследвания започва на 15 април. Този път за повече прозрачност в оценяването на проектите ще участват и външни чуждестранни оценители. До 1 септември одобрените проекти ще бъдат финансирани и качени на сайта на Фонда, информира БНР.

„Убедена съм, че ще бъдем успешни с новата програма "Хоризонт 2020, защото нашите учени са доказвали неведнъж колко могат и колко знаят и са успявали да направят наука и дори и в трудните години”. Това заяви още Клисарова при откриването на лансиращата конференция на програма "Хоризонт 2020" за България, предаде БГНЕС.

Сред основните приоритети са постижения в науката и индустриалното лидерство в авангардни изследвания, както и бъдещи нововъзникващи технологии и области. Програмата финансира и изработването на усъвършенствани системи и роботи, микро, наноелектроника и фотоника, кибер сигурност и защита на личните данни, както и високотехнологични продукти в областта на интернет и съобщенията.