Набират чираци за Германия, заплата 818 евро

Мисия Пловдив

18-02-2014, 13:03

Снимка:

Интернет

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Търсят желаещи в областта на строителните професии и месопреработването

Нови възможности за развитие и обучение се разкриват за младите предприемачи у нас. Занаятчийска камара Кобленц набира чираци за обучение в Германия по програма на немското министерство на труда и социалната политика. Това съобщиха Емил Василев – изпълнителен директор на Балканско бюро за подпомагане на средното съсловие и Тони Симидчиева – председател на Занаятчийска камара Пловдив.

Набират се желаещи в областта на строителните професии и месопреработването.

Проектът предвижда първоначално обучение с продължителност 2-3 месеца. Там младежите ще получат практически знания и умения, които да ги подготвят за работа в реална производствена среда. Предвиден е и допълнителен курс по немски език. След преминаване на обучението кандидатите могат да се върнат в България или да започнат друго.

Докато трае програмата, чираците ще получават възнаграждение от 818 евро на месец, както и  самолетен билет. Предвидено е парите да са достатъчни за престоя.

Ако решат да продължат да се обучават, чираците стартират 3-годишно Калфинско обучение. То ще се проведе в гр. Кобленц - провинция Райнланд Пфалц. Младите хора ще подпишат договори в съответните предприятия, с които работи камарата. След курса се провежда калфински изпит и се издава свидетелство. После ще имат възможност да останат на работа в чуждата страна или да се завърнат у нас, за да стартират собствен бизнес.

Изискванията за кандидатстване са да са на възраст между 18 и 25 години към момента на подаване на заявлението, да имат завършено средно образование, също да владеят поне на базово ниво немски език.

Необходими документи за кандидатстване са диплома за завършено средно образование, преведен на немски, попълнен формуляр за кандидатстване, автобиография, отново на немски, и сертификат за ниво на владеене на езика или хорариум от минимум 100 учебни часа.

Крайният срок за подаване на документите е 15 март 2014 година. Всички кандидати ще бъдат поканени на интервю, в което лично да изкажат своя стимул и желание за развитие. Самото обучение ще стартира в края на април, началото на май тази година.

В първото подобно обучение ще имат възможност да се включат до 22 човека от цяла България.

Още подробности може да намерите на www.thejobofmylife.de.