БАБХ ще прави проверки тип "скрит инспектор”

Въвежда се и методът на мобилните екипи, които също ще правят паралелен на официалния контрол

Тайни инспектори ще контролират ефективността на проверките, които служителите на Българската агенция по храните (БАБХ) правят. Това съобщи директорът на институцията Пламен Моллов по повод тригодишнината от създаването й. Според него досегашната дейност на ведомството е неефективна.

Инспекторите работят на принципа на популярните в Европа тайни клиенти и ще проследяват начина, по който колегите им провеждат проверките. Това е една от промените в стила на работа на агенцията, която цели не голям брой на проверките, а по-висока ефективност, информира БНР.

Въвежда се и методът на мобилните екипи, които също ще правят паралелен на официалния контрол.

Засега екипът е само един и е на пряко подчинение на директора на агенцията Пламен Моллов като заповедта за действието на екипа се издава в последния момент, а мястото на проверката се вписва на ръка от шефа на БАБХ. Целта е да се предотврати досегашната практика на изтичане на информация, при която датите за проверка се знаят дни по-рано и проверяваните имат възможност да се подготвят.

Стоки с неясен срок на годност и различни указания за съхранение на български и на езика на страната, от която е внесен продуктът, са част от нарушенията, установени от Българската агенция за безопасност на храните в големите търговски вериги.

В търговска верига, чието име шефът на агенцията не пожела да уточни, се установен продукт с произход Близкия изток. "На вас това какво ви говори? Това е млечен продукт с произход Близкия изток. За мен това нищо не означава. Все едно "произведено в махалата в Ихтиман", каза Моллов, цитиран от Дарик радио.

Други продукти са с етикети на чужд език, например тайландски без превод на български и яснота откъде произхожда продуктът. Установен е и случай на липса на номера на партидата.