Хората, посягащи на живота си повече от пострадалите в катастрофи

Д-р Сайян: Избягвайте лоши новини и мрачни послания

Положително отношение, отбягване на негативни новини и черна статистика са част от пожелателните мерки за доброто психично здраве. 

Според д-р Лорис Сайян, един от най-добрите и известни в областта на психиатрията специалисти,  България не е на първо място по брой самоубийства през последните години. 

"Категорично броят на хората посегнали си в момент на криза е по-голям от този на загиналите при пътно-транспротни произшествия. Тук обаче може се тръгне и в друга плоскост – колко пари се дават за безопасността на пътя от държавата по различни направления и нито лев за суцидо-превантивна помощ. След като държавата още през 2001 г. е обявила, че сред четирите основни здравни приоритета на България е личното здраве и суицидно-привантивната помощ", коментира за BurgasUtre д-р Саян.   

По думите му, лошият живот може да помогне на един здрав човек да изпадне в криза, но зависи от интензивността на кризата, способността на човека да се справи с нея.

"От това дали личността е потърсила адекватна помощ или обратно е капсулирала проблема си и той се е задълбочил още повече, по-скоро това е верния поглед върху нещата", допълва още специалистът.

Според д-р Сайян, трябва да има общонационална програма, която да бъде функционираща система от структури, професионалисти, котио участват в нея и добре обявени канали чрез които хората коит оса в криза да достигнат до тези професионалисти, които да дадат адекватна помощ.