Ще гласуваме с два знака на изборите

Депутатите успяха да приемат около 50 члена от новия Изборен кодекс

 

В добро темпо и без сериозни спорове депутатите успяха да приемат около 50 члена от новия Изборен кодекс. Въпреки това все още не е преполовен дори половината текст на закона, внесен от Мая Манолова и група народни представители от БСП.

На изборите да гласуваме с два знака в хартиената бюлетина - „X" и „V". Манолова поиска да се въведат и двата знака за гласуване, за да се даде по-добра възможност на избирателя да упражни правото си на глас.

От ГЕРБ заподозряха контролиран вот на определени групи избиратели. Идеята на промените е да се улеснят гражданите при гласуването, обясни Манолова. От опозицията заподозряха опит за контролиране на вота, информира Дарик радио.

По време на днешното заседание на НС депутатите решиха още, че във времето на предизборната кампания да може да се използват и платени форми с цел популяризация на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и агитация към гласуване за техните кандидати, информира „Фокус”.

Времетраенето на платените форми, времето и броят на тяхното излъчване ще се определят по споразумение между генералния директор на Българската национална телевизия, Българското национално радио и упълномощени представители на партиите, коалициите и инициативните комитети. Аудио- и аудио-визуалните материали, включени в платените форми ще се предоставят от упълномощени представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, или се изработват от екипи на Българската национална телевизия и Българското национално радио при едни и същи условия и цени, определени от техните ръководства. Условията и цените се изпращат незабавно на Сметната палата и на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Преди да приеме този текст от кодекса, Народното събрание гласува печатните медии и онлайн новинарските услуги да предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, които се обявяват на интернет страницата им не по-късно от 40 дни преди изборния ден и се изпращат незабавно на Сметната палата и на Централната избирателна комисия (ЦИК). Заплащането трябва да се извършва предварително.

Официално беше прието и предложението бюлетините за вота да се печатат от Българската народна банка при спазване на всички изисквания за отпечатване и контрол върху ценна книжа. За контрола ще следят Министерството на финансите и ЦИК, гласят приетите текстове.

По време на европейските избори ще се проведе и експериментално машинно гласуване. Чрез специални машини за гласуване ще упражним правото си на вот в отделни секции в страната успоредно със стандартната процедура. Все още предстои да бъде избрана фирмата, която ще осигури устройствата за машинно гласуване, което ще се случи след процедура по обществена поръчка.