По следите на човек може да се определи скоростта му

Испански изследователи са установили, че може да се определи скоростта с която се движи човек по следите, които оставя след себе си. Учените са създали уравнение базирано на много палеонтологични изследвания на различни следи от динозаврите до днес. Според тях оставените върху мека повърхност следи могат да посочат доста точно скоростта, с която човекът се е придвижвал. Дори не е необходимо да се знае дължината на краката.

Хавиер Руис е един от създателите на това уравнение и той споделя, че с този метод е много подходящ за определяне на скоростта на ходене или тичане.

По този начин изследователите са изчислили скоростта на движение на древни хора, които са обитавали Австралия и Пиренейският полуостров, а дори са успели да установят и скоростта на тичане на динозаври, чиито следи са открити на различни места в Европа.

Учените твърдят, че са успели с голяма точност да изчислят скоростта на лекоатлети на дистанция 100 и 400 м.

За момента формулата не е публикувана, както и спомагателните коефициенти, но споделят, че данни като примерен ръст на човека, разстоянието между следите, положението на стъпалата, както и редица други показатели.