20 чуждестранни семейства почитат Апостола в село Васил Левски

Животът

19-02-2014, 08:01

Снимка:

Facebook

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Всички те ще присъстват на възпоменателното честване посветено на 141 години от гибелта на Левски

 

Около 20 семейства чужденци, сред които японка, холандец, перуанец и англичани живеят в карловското село Васил Левски. От 30-те години на 19-ти век то носи името на Апостола, предава Радио „Фокус” – Пловдив.  Кметът на селото Тодор Стоянов споделя, че всички те са запознати с историята на населеното място, проявяват интерес и към личността на Левски, като български символ и патрон на селото, в което живеят.

„Очаква се утре чуждестранните семейства да присъстват на възпоменателното честване посветено на 141 години от гибелта на Левски“, каза още Стоянов. По думите му всяка година на 19-ти февруари жителите на Васил Левски, оказват почит към Апостола, като поднасят венци и цветя пред бюст-паметника му, който се намира в центъра на селото. „Освен това показателно, че хората в селото тачат своя патрон е и фактът, че голяма част от мъжете носят името Васил“, допълни той.

 По думите му, причината село Васил Левски да носи името на Апостола е непосредствената му близост до родния му град Карлово. „Името на селото е променено през 30-те години на 19-ти век, като до тогава се е наричало Митиризово. Има информация за места в селото, които Левски е посещавал, но преди Руско-турската война там няма толкова изявени събития”, каза кметът.