Тази година: Пролетната умора подрани

Животът

19-02-2014, 10:55

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ако до седмица симптомите й не изчезнат спонтанно, то ви е покосила... зимна депресия

С необичайните за този сезон високи температури преждевременно ни налегна и пролетна умора.

Много хора започнаха да се оплакват от повишена отпадналост, затруднена концентрация, епизоди на раздразнителност проблеми със съня. Това е чисто физиологично състояние и се наблюдава обикновено през март когато има седмица на постоянно слънцегреене, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Питат ме как да избегнем това състояние и какво да направим, за да облекчим силата на симптомите. Отговорът е много прост: Нищо.

То трябва да бъде преживяно и да отзвучи спонтанно, защото това е физиологично състояние, което настройва психиката ни от зимна летаргия кьм пролетната активност. Слънцегреенето увеличава веществото СЕРОТОНИН, което е отговорно за тонуса, настроението, жизнеността, съня, концентрацията, вниманието. Ако за около седмица симптомите на пролетната умора не изчезнат спонтанно, то ви е покосила зимната депресия. Това е знак, че психиката не може да компенсира недостига на СЕРОТОНИН, натрупана от зимата не не може да сенастрои за жизненост и енергичност през летните месеци.