Ужас! 900 белодробно болни в Бургаско лишени от животоспасяващи лекарства

Новините

19-02-2014, 11:49

Снимка:

snews.bg

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Причината е закритата ТЕЛК

900 белодробноболни в Бургаско са лишени от животоспсяващи лекерства и полагащите им се здравни помощи заради липсващата белодробна ТЕЛК. От месеци специализираната трудово-експертна комисия в морския град не работи. Причината е все поголамата липса на лекари, които предпичитат подобре платените специалности отколкото законовата една заплата. Хора, болни от хронични и онкологични болести на белите дробове, буквално са  изпаднаха в паника, защото се лутат къде да намерят специализиран ТЕЛК и поради тази причина от месеци стоят без доходи.

„Положението е много тежко, тъй като лекарите, които бяха в комисията напуснаха, други се пенсионираха, а няма специалисти, които да се съгласят да ги заместват. Изискванията към тези лекари са, че не могат да работят в кабинети и други лечебни заведения”, каза управителят на белодробната болница в Бургас д-р Евелина Трошанова. Тя отдавна е сигнализирала институциите, че този проблем ще ескалира. Омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов поиска с писмо от министрите на здравеопазването и на социалната политика спешни мерки, за да се реши проблемът с липсващата в Бургас белодробна ТЕЛК и да се помогне на хората с дихателни проблеми. В подобно положение е и Тошко Янков от Поморие.

Мъжът е с 84% трайно намалена трудоспособност заради злокачествено заболяване и средно тежка бронхитна форма. Вече пети месец Тошко Янков не може да получи оценка от специализираната ТЕЛК и по този начин се лишава от полагащите му се здравни и социални грижи.

В писмо до министрите д-р Таня Андреева и Хасан Адемов, омбудсманът предлага издадените до момента ТЕЛК решения да продължат да важат до разрешаването на проблема с белодробната комисия.Атанасов каза, че най-близката специализирана трудово-експертна лекарска комисия се намира в Пловдив. Част от болните обаче са със злокачествени заболявания и не могат да пътуват, за да получат необходимите им становища от комисията.