От всичко по малко - митничари откриха търговец, "зареден" с (без)акцизни стоки

В склад към магазина си в Смолян той е укривал завидно количество цигари, алкохол и дизелово гориво

Полицаи и митничари откриха "богат асортимент" от акцизни стоки без акциз в хранителен магазин в Смолян. Това информира Агенция "Митници".

Стоките са открити в едно от складовите помещения на търговския обект при съвместна проверка на служителите от митническото бюро и граничната полиция в града.

Количеството артикули без документи за платен акциз е наистина внушително: 881 кутии цигари с надпис "Duty Free" (т.е., стока от безмитен магазин); 166 литра наливен алкохол (ракия), разпределена в бидони и туби; 2 054 литра дизелово гориво с червен цвят, съхранявано в пластмасови туби и метални варели.

Притиснат натясно, търговецът, собственик на (без)акцизните стоки, обяснил, че те са закупени "за лична употреба", а не са предназначени за продажба в магазина, в който са открити. Той обаче не е представил документи, удостоверяващи платения акциз, необходим и в този случай.

Наложило се служителите на реда да извикат и инспектори от Българската агенция по безопасност на храните - заради наличието на гориво в обект, оперираш с хранителни продукти. Оттам също са констатирали нередности.

За всяка категория стока нарушителя ще отнесе отделно наказание - образувано е досъдебно производство за откритите цигари и административнонаказателно производство за алкохола и дизела.