В Симитли преклониха глава пред Апостола

Във всички български населени места днес, се почитат 141-на години от гибелта на Васил Левски

Точно в 11:00ч. пред бюст - паметника на Левски в Симитли жители и гости на града отдадоха почит на великото дело и мисъл на смелия българин. Много деца, ученици от училищата, административни служители преклониха глава в знак на признателност пред великият подвиг на Апостола, информират от пресцентъра на Симитили. Малките възпитаници на ОДЗ “ Радост “ в град Симитли развълнуваха присъстващите със стихчетата, посветени на Апостола на свободата и с трепета, с който всяка детска ръчичка постави стръкче цвете пред паметника му.

“Дела трябват, а не думи! Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си!” – всички присъстващи в този ден си спомниха думите му, преминали пред десетилетията до днес, за да ги помнят и предават и децата ни на техните деца.

Левски е заловен на 27 декември 1872 г. край Къкринското ханче. Отведен е в София, където е съден. Смъртната присъда е издадена на 14 януари 1873 г. и е потвърдена  на 21 януари. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873г., но датата на обесването на великия Българин се отбелязва на 19 февруари.