Бургазлия на съд, присвоил пари по програми на ЕС

Крими

19-02-2014, 14:13

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Над 150 000 лв. са откраднати от "Европейска програма за професионално образование и обучение Леонардо да Винчи” и от фонд "Европейски образователни програми" ,твърди обвинението

Общо 20 свидетели предстои да бъдат разпитани по делото срещу бургазлията Диян Лазаров, който е обвинен в присвояване на пари от ЕС по две от програмите за студентски стажове.

Днес БОС даде ход на наказателното прозводство по общо 4 обвинения за длъжностно присвояване. Престъплението е извършено през периода 2003 – 2004 г. Според обвинението като длъжностно лице - председател на управителния съвет на Сдружение „Българска Статистическа Група” Диян Лазаров е присвоил  сумата от 151 766,95 лв., собственост на ЕС. Средствата представляват първоначално и окончателно финансиране по два проекта "Стаж на студенти" от специалност «Агрономство» по направление «Екологично земеделие в ЕС»“.  Парите са  му били връчени като длъжностно лице и са му били поверени да ги пази и управлява. Финансирането  е по два договора за отпускане на финансова помощ сключени между Сдружението и Център за развитие на човешки ресурси /ЦРЧР/ - МОН на РБ, Национална агенция "Леонардо да Винчи". Според тях Лазаров трябвало да организира в Англия и Кипър стажове на студентите. 

Прокуратурата сочи и друго престъпление извършено заедно с присвояването на парите. Подсъдимият съзнателно се ползвал пред ЦРЧР от фалшиви документи, за да докаже, че съществуват договорни правоотношения между изпълнителя по проекта и ползвателите, и други документи.  

Става дума за особено тежък случай на продължавано престъпление.  Днес Окръжен съд – Бургас прие за съвместно разглеждане по делото предявения от ЦРЧР граждански иск в размер на 151 766,95 лв. Съдът ще вземе отношение по неговата основателност  при произнасяне на присъдата.  Следващите заседания са на 16 и 17 април.