Белодробна да оздравее с нов шеф искат червени съветници

Мисия Пловдив

19-02-2014, 15:23

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На сесията в четвъртък съветниците от БСП-Пловдив ще настояват дивидентът от общинските здравни заведения да се харчи само за здравеопазване. Това каза Минка Сърнешка, член на постоянната ресорна комисия в Пловдивския общински съвет. Тя и колегите от БСП са удовлетворени от факта, че управляващите в Пловдив най-после са узрели за решението да освободят от дивидент две общински болници. Социалисти отдавна се борим лечебните заведения да могат да инвестират печалбата си в апаратура и модерна медицинска техника, коментира от София и народният представител от КБ доц. д-р Красимир Мурджев, който последователно защитава Белодробна болница.

Във връзка с лечебното заведение Сърнешка ще предложи утре местният парламент да отмени решението за прекратяване дейността  на “СБПФЗАЛ - Д.П.Кудоглу” ЕООД. Прогнозните разчети сочат, че болницата ще отчете положителен финансов резултат, защо да се ликвидира, пита съветничката. Тя е категорична, че лечебното заведение може да бъде оздравено и да функционира, но е нужна качествена управленска програма. Изпълняващият длъжността управител д-р Веселин Давчев не е предложил такава вече година и шест месеца. Затова ще поискам Общинският съвет да пристъпи към  обявяване на конкурс за управител на “СБПФЗАЛ - Д.П.Кудоглу” ЕООД, посочва Сърнешка.

На утрешното заседание тя ще предложи на управляващите да приемат задължителни за попълване от лечебните заведения типови бланки по приходно-разходни елементи, персонал и пациенти на годишна база, за тримесечие и в период от последните 4 години. Документите са в табличен вид и показват ясно, точно и конкретно финансовото състояние на всяко болнично заведение, обяснява съветничката.