Таен астероид откриха в Рожен

Информацията с наблюденията, свързани с астероида, са подадени в Агенцията за наблюдение на малки тела от Слънчевата система

строномите на Рожен откриха нов астероид, съобщи директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” Никола Петров. По думите му все още не са уточнени неговите координати, за да се знае напълно точно и категорично дали той е нов, или вече е наблюдаван, но е с такава траектория, променена по една или друга причина, и на място, където се вижда за първи път.

„Категоричен отговор все още няма. Много често се случва така, че проверката на такива тела и тяхната траектория, уточняване на координати и особено оттук-нататък размери и химичен състав изискват по-дълго време”, обясни астрономът пред "Фокус".

Според Петров е много вероятно той да е нов, тъй като не съществува в регистъра на световната база данни за наблюдение на малки тела в Слънчевата система. Информацията с наблюденията, свързани с астероида, са подадени в Агенцията за наблюдение на малки тела от Слънчевата система, в която членува и България. В организацията се описват всички тела от Слънчевата система, включително астероиди и комети.

До момента има открити над 500 000 астероида, регистрирани в базата-данни на въпросната агенция. Директорът на Обсерваторията съобщи, че откритият от българите астероид не е вписан в дадения списък.
Той припомни, че когато обсерваторията е започнала своята работа и наблюдателна дейност, една от основните задачи е била свързана с откриване на астероиди и комети в Слънчевата система, но през последните 10-15 години тя не е чак толкова сериозна астрономическа задача.

По думите му в момента между 60 и 70% от новооткритите астероиди и комети в световен мащаб се правят от любителиастрономи. „Част от нашето близко бъдеще е свързано с много по-сериозните изследвания на астероиди и най-вече как можем да ги използваме за нуждите на нашата цивилизация, защото те много често съдържат редки материали, които много трудно се намират и добавят на Земята”, уточни Никола Петров.