Каназирева иска гаранции от Тотев за разширение на Онкодиспансера

Мисия Пловдив

20-02-2014, 08:18

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Съветниците от „Обединение за Пловдив” настояват да започне проектиране на новата база

Общинските съветници от „Обединение за Пловдив”  са склонни да подкрепят на днешната сесия предложението на кмета Иван Тотев за преобразуването на части от Транспортна болница от публична в частна собственост.

Нашето изрично  условие е  кметът да даде гаранции, че  част от средствата, които общината ще получи  от  продажба на имота,  ще бъдат насочени за  подготовка на проект за разширение на  Втора база на  Онкодиспансера на бул. „Александър Стамболийски”,   обясни председателят на групата  Дани Каназирева.

Категорични сме, че онкоболните трябва да бъдат извадени от старите, нехигиенични и грозни бараки, както и от амортизираната сграда  в двора на ВМИ, където се помещава Първа база.  Условията, в които се лекуват пациентите и работи медицинският персонал,  са унизителни и са  твърде далеч от  понятието „здравословни”. Загубени  са 15 години, през които целият Онкодиспансер би могъл да се настани в свободната част на  Транспортна болница,  напомни  шефката на групата.  Съгласни сме, че  наистина  ще бъде неудобно за болните да се  разкъсват между две бази, ако  част от диспансера  остане на  бул. „Александър Стамболийски”,  където се  строи и лъчетерапевтичен комплекс, а  другата се премести на ул. „Колхида”.  Искаме обаче  Иван Тотев да гарантира, че  общината незабавно ще започне проектирането на нова сграда,  като едновременно с това  ще търси начини за финансиране, коментира Каназирева.

На предишната сесия управителят на КОЦ  д-р Калин  Калинов показа идеен проект на  новата база. Това са картинки,  държим да се изготви  проект по всички правила и да  започне строителство,  настоява Дани Каназирева.

Съветниците от „Обединение за Пловдив” считат, че  общинските лечебни дружества трябва да разполагат с целия размер на печалба за миналата година. Те  няма да подкрепят  предложението за внасяне на дивидент в размер на 80 % от печалба в бюджета на общината, каквито намерения има администрацията.   

Каназирева ще пита  кмета и ресорния заместник  как от губещо години наред дружество Белодробна болница се е превърнала в печаливша. Нашата група  от самото начало е против закриване на  болницата, продължаваме да поддържаме това становище и  недоумяваме защо  здравният министър д-р Таня Андреева не е предприела досега никакви действия,  подчерта  Каназирева.