Природозащитници готови за война, ако възкресят Бургас–Александруполис

Тук ще стане като в Киев, заканват се бургазлии

Екоорганизации в Бургас се обявиха категорично срещу възкресяването на Бургас – Александруполис. Бургазлии са готови дори и на бунт срещу изграждането на петролопровода.

„Ако проектът Бургас - Александруполис се възобнови, ще реагираме като в Киев. Ще изкараме хората и този път ще има чупене на глави. Този проект е пагубен за Бургас. Бизнесът едва диша. Хората нямат никаква работа. Туризмът си заминава с тези строежи и какво остава от Бургас - едно нищо. Просто ще реагираме така, както трябва. Аз съм председател на инициативния комитет и Ви казвам, че този път ще има бой, просто ще се бием”, заяви за радио „Фокус” Манук Манукян от Инициативния комитет за защита на залива Вромос.

„Против проекта сме, защото Бургас няма никаква полза от това нещо. Това ще е една огромна тръба, която ще идва тук с едни системи, с които ще зареждат контейнерите. Кой турист ще стои на плажа да гледа танкери. Да не говорим, че при всяко едно зареждане има опасност да стане разлив и като излезе един нефт на брега кой ще идва в Бургас да почива или по Южното Черноморие. От този проект печелят само руската мафия и българската мафия, никой друг. Ние като граждани на Бургас нищо няма да спечелим. Просто ще загубим и малкото протестиращи, които идват последните години в Бургас”, добави Манукян.

Бурната реакция на хората в Бургас е резултат от вчерашното изказване на руския министър на енергетиката Александър Новак. По неговите думи скандалният проект ще бъде разгледан отново на 7 и 8 април.

„Въпреки заявлението от българска страна да се оттегли от проекта, ние вярваме, че споразумението между руското, гръцкото и българското правителство от 2007 г. все още е в сила. Не може да се говори за преждевременно преустановяване на проекта, тъй като няма постигнато споразумение за едностранно оттегляне. На срещата на 7 и 8 април ще бъде повдигнат този въпрос“, обясни Новак.