Подготвят сборник с нови изследвания за Йордан Йовков

Добрич Лайф

20-02-2014, 11:15

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Включени са научни доклади на 45 автори

Литературният музей "Йордан Йовков" в Добрич подготвя сборник с нови изследвания за класика. Текстовете са представени на националната научна конференция "Йордан Йовков - разночетения", състояла се в Добрич за 130-годишнината от рождението на класика, съобщиха от музея.
В сборника, който се подготвя за печат, са включени научни доклади на 45 автори - литературни критици, университетски преподаватели, писатели, библиографи, учители, сред които има и изследователи от чужбина, посочи главният уредник в музея д-р Кремена Митева, цитирана от БТА.
"Една от първите професионални оценки за Йовковата проза" на професор дфн Иван Сарандев, "Рицарят на китарата и квитанцията" от професор д-р Никола Георгиев, "Йовков и Иво Андрич" от професор дфн Светлозар Игов, "Йовковото литературно-историческо битие" от професор д-р Михаил Неделчев са сред текстовете, които ще привлекат ценителите на Йовковото наследство. В сборника намират място проучванията "Творчеството на Йордан Йовков в изследванията на полските българисти" от професор дфн Илия Пачев от Лодзския университет и "За преводите на Йордан Йовков на руски език" от доцент д-р Зоя Шанова от Санктпетербурския университет. Научните доклади са събрани в поредния брой на сборник "Добруджа", изцяло посветен на Йордан Йовков.
Годишникът е издание на регионалните исторически музеи в Добрич и Силистра.