Платени стажове за учители пуска министерството

Всеки трети между 30 и 34 години - висшист, искат още от образователното министерство

Студентите да стават "стажант-учители" искат от Министерството на образованието. Това съобщи във Варна началникът на отдел "Програмиране" към просветното учреждение Стоян Цонев, цитиран от Дарик.

Младите хора ще бъдат насърчавани още от студентската скамейка да започнат да преподават в училищата и след това да останат на работата. Предвижда се да се въведе нова длъжност „стажант-учител“, което ще позволи наемането на по-голям брой млади преподаватели. Техният  стаж ще е по-дълъг от задължителните стажове на студентите и ще бъде платен. От министерството също така обмислят да предоставят стипендии и допълнителни стимули на студентите с педагогически специалности, като така ги стимулират да продължат и да завършат образованието си в тази сфера.

Стратегия на просветното ведомство предвижда още младите хора да получават повече пари и да имат възможността да израстват по-бързо в кариерата. "Основният проблем е ниското заплащане на младите педагози  и затова са толкова малко", коментира Цонев. Обмисля се младшият учител да става старши за 5 години, а не както досега за 10 години.

От просветното министерство са си поставили също за цел до 2020 г. около 35% от българите  на възраст между 30 и 34 години да имат завършено висше образование. В момента процента е 27. Амбицията на образователното ведомство е новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" да стартира до края на тази година, а реалното изпълнение на дейностите да започне от януари 2015 г. Приоритетни остават и проектите за организация на учебния ден, за извънкласните дейности, за ученически и студентски практики в реална работна среда, както и проект за студентски евростипендии.