Виена остава най-добрият град за живеене

Виена си остава най-добрият град за живеене в света, констатира международната класация „Качество на живот 2014” на консултантската компания "Мърсър".Допитването се провежда всяка година сред работещи в чужбина висши мениджъри и служители и оценява качеството на живот в 223 големи града, пише EkipNews.bg


Виена е абсолютният водач за пети пореден път, следвана от Цюрих, Оукланд, Мюнхен и Ванкувър. На последно място е иракската столица Багдад. Проучването на "Мърсър" обхваща условията за живот в градовете в десет категории, между които политическа и социална обстановка, икономически условия, образование, обществени услуги и транспорт.
Първите пет града се класират с много малка разлика. Австрийската столица печели точки най-вече в областта на жилищните условия и обществения транспорт, но също и заради голямото разнообразие от ресторанти.
Това, че градът за пореден път е отличен за високото си качество на живот, е отличие и същевременно отговорност. Защото Виена направи инвестиции и в тежки периоди. Това отличие е доказателството, че "нашият път" е верният", коментира кметът на австрийската столица Михаел Хойпл.