Стартира подписка ЕС да разреши марихуаната

Общоевропейска гражданска инициатива стартира подписка за легализация на марихуаната

Референдум, в който могат да гласуват и българи, може да доведе до приемането на закон за легализиране на марихуаната в ЕС, съобщава порталът www.medicalmarijuana.bg. За да се стигне до референдум обаче, подписката трябва да бъде подкрепена най-малко от един милион граждани от ЕС, като задължително условие е те да са от поне 7 държави-членки на общността.
За всяка страна е изчислен и минимум гласуващи. България трябва да осигури поне 13 500 подписа. 
Подписите ще се събират онлайн до 20 ноември 2014 г. Право да участват имат само пълнолетни граждани, а всеки гласуващ трябва да посочи трите си имена и ЕГН. 
След като бъде събрана подписката, същата ще бъде предадена на Европейската комисия. ЕК обаче не е задължена да предприеме законодателна инициатива. Ако реши да го направи, в рамките на 3 месеца представители на комисията трябва да се срещнат с организаторите на петицията, а организаторите ще могат да представят идеите си на публично изслушване в Европарламента.
Процедурата след това е, че Европейската комисия следва да излизе с официален отговор, посочвайки какви действия ще предложи, ако изобщо предприеме такива, както и причините за своето решение. 
Ако ЕК реши да направи законодателно предложение, започва стандартна процедура - предложението се изпраща до Европейския парламент, а ако бъде прието - става закон.
Европейската гражданска инициатива за канабиса с името Weed like to talk е регистрирана на 20 ноември 2013 г. и е сертифицирана от еврокомисаря по публичната администрация Дан Керш на 22 януари 2014 г. Инициативата е дело на комитет, сформиран от представители на Белгия, Холандия, Испания, Франция, Великобритания, Швеция и Германия.