Първанов покани Станишев и Бойко на дебат

Новините

22-02-2014, 11:18

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Засега имената на партиите, които ще сформират коалиция с името АБВ, остават тайна

Призовавам Сергей Станишев и Бойко Борисов на идеен дебат, за да видим ясно каква управленска програма се крие зад идентификацията на всяка една от нашите формации. Това заяви в предаването "Тази събота" по БТВ президентът Георги Първанов.

АБВ е гражданска коалиция, която ще стъпи на солидна политическа основа. Инициативата вече е получила потвърждение от няколко партии, чрез които ще участва на предстоящите избори за европарламент, посочи Георги Първанов. Засега имената на партиите, които ще сформират коалиция с името АБВ, остават тайна. Причината е политическият натиск, който може да бъде оказан срещу тях, обясни той.

Обявяването на листата на АБВ ще стане след като водещите политически сили направят своите заявки за кандидат евродепутати, уточни Първанов. Той отново подчерта, че в лицето на Ивайло Калфин АБВ първа е издигнала своя водач на листа.

Георги Първанов коментира и разразилите се в парламента скандали около отхвърленото предложение на ДПС за разрешаване на агитация на майчин език. Според него подобни опити за заигравания с етническата карта са изключително опасни, а тяхната основна цел е стягане на електората на ДПС и на някои крайни националистически формации.

По повод взаимоотношенията между АБВ и БСП, както и на отправените към него "съвети" и заплахи от страна на членове на ръководството на левицата да напусне партията Първанов каза:

"По-честната игра е БСП да напуснат или да бъдат отстранени онези, които изневериха на принципите си, които изневериха на ангажиментите си към избирателите, онези, които подмениха ценностите в партията. Това е нейното ръководство".

Според него ръководството на БСП е престанало да зачита организационния правилник и ред в партията. Като пример, потвърждаващ твърдението му, Първанов посочи изключително малкия брой заседания на НС на социалистите по време на ескалацията на гражданското напрежение след назначението на Пеевски.

"От демократизма на БСП не е останало нищо", категоричен бе Първанов. Той даде пример със събитията през 1997 година. "Тогава БСП се опитваше да намери изход от кризата и се събирахме през ден на Национален съвет, за да търсим решение", посочи бившият държавен главен. Според него по онова време България е била на прага на украински сценарий. Той обаче е избегнат благодарение именно на внимателния анализ на тогавашната икономическа и политическа ситуация.