Бургаските жени по-яки пиячи от мъжете

Животът

22-02-2014, 11:59

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пак ловят пияни зад волана

Нашите младежи - пети в Европа по пиянство

Психолози: Дамите са по-емоционални и с по-слаба воля

Наблюдения на служителите в бургаския отрезвител, както и на психолози и дори бармани сочат едно - жените по-често прибягват към алкохола, а и са по-агресивни.

Тази тенденция не е от година, две, а се запазва вече десета година в Бургас. При това според бившия шеф на заведението за отрезвяване в града - Надко Гиздов, жените които им водели през нощта, често били много по-агресивни и правели скандали. 

Психолозите обаче твърдят, че независимо от по-слабата воля на дамите по отношение на чашката, те рядко стигали до издевателства над организма си, така както правят мъжете. "Жените имат друг проблем с алкохола - превръщат го в спасителен пояс и тъй като консумират по-често, макар и в малки количества неусетно, алкохолът става навик, а количествата се увеличават до постигане на нужния ефект. Докато мъжете изпадат в крайности - от дълго въздържание, до невъздържана злоупотреба", споделя психологът Галина Каменова.

По думите й според статистика на Световната здравна организация, България е в челната десетка на пристрастените към спиртните напитки.

"Мъжете пият повече като обща бройка, но при жените е много по-злокачествено. Едва 10% от зависимите осъзнават алкохолния си проблем, а още по-малък процент от тях търси помощ преди настъпването на остър медицински инцидент, който по спешност налага прием в болнично заведение. Няма клинична пътека по здравната каса за лечение на такива състояния", коментира още психоложката.

Все още не може да се каже, че в Бургас жените са водещи по битов алкохолизъм, но определено вървят с бавни, но сигурни крачки в тази посока. Ако до преди 20 години те са пиели едва по 5,5 чаши алкохол на седмица, към днешна дата жените пият по 8 стабилни чашки, а цели 20% от тях по 14 чаши твърд алкохол в рамките на 7 дни.

Има обаче и друга статистика - пиянството на жените причинява далеч по-малко вреди, дамите след алкохол зад волана правят по-малко пътни инциденти.