Освободиха Юлия Тимошенко!

Освободиха Юлия Тимошенко, оживено коментират в социалната мрежа и в страниците на Майдан в интернет.

Украинският парламент прие закон-изменение и допълнение в Наказателния и наказателно-процесуалния кодекс. Той ще позволи освобождаването от затвора на бившия украински премиер Юлия Тимошенко.

През октомври 2011 г. Тимошенко бе осъдена на 7 години лишаване от свобода за превишаване на пълномощията при подписване на договорите за доставка на природен газ с Русия през 2009 г. От края на декември 2011 г. тя излежава присъдата си в Качановската колония в Харков. 
Заради влошаване на здравословното й състояние от май миналата година тя е в болницата в затвора. Когато Янукович водеше преговори с ЕС миналата есен за получаване на асоцииран статут на Украйна, едно от условията на Брюксел бе Тимошенко да бъде освободена.
Постановлението на парламента днес бе подкрепено от 322-ма депутати. Те посрещнаха резултатите от гласуването с аплодисменти и скандирания на лозунга "Свобода за Юлия!".

Припомняме, че по-рано днес украинските депутати избраха днес Александър Турчинов за председател на парламента, предадоха световните агенции. Турчинов е смятан за един от най-близките съратници на опозиционния лидер Юлия Тимошенко, която се намира в затвора. Той е председател на парламентарната група на партията й "Баткивщина", най-голямата опозиционна формация в украинския парламент. За кандидатурата му гласуваха 288 депутати от общо 450 в парламента.
Турчинов заменя начело на парламента Владимир Рибак, който по-рано днес обяви, че се оттегля заради влошено здраве. Рибак е смятан за верен на президента Виктор Янукович.
Турчинов обяви, цитиран от ИТАР-ТАСС, че повечето членове на правителството на Украйна са напуснали работните си места и са заминали в неизвестна посока. Единственият легитимен орган сега остана Върховната рада", посочил той.


Събитията в Киев на живо можете да гледате тук:


 

От друг ракурс: