Фермерството на бъдещето: Зеленчуци, напоявани от морето

Животът

22-02-2014, 16:15

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Какво би станало, ако изработим обща стратегия за проблемите, свързани с храната, водата и енергийните източници, която намалява разходите и дава нещо наистина различно, пита Live Science.
В момента в Австралия се развива именно такъв проект.
Засега той е ограничен само до пресни зеленчуци, но действително демонстрира голям потенциал заради паралелите, които поставя между вода, енергия и храна.
Мястото е заливът Спенсър, близо до Порт Аугуста в Южна Австралия, а фермата се нарича Sundrop. Тя превръща слънчева светлина и морска вода в питейна вода и храна в големи парници. Нейният ръководител е Филип Саумуебър - бивш служител на инвестиционната банка "Голдъмън Сакс", който стигнал до извода, че храната трябва да се произвежда по доста различен начин от този, който използваме в момента.

Концепцията при Sundrop е, че слънчевите лъчи и солената морска вода могат да се трансформират в чиста храна, сладка вода и електроенергия. Процесът е екологичен, стандартизиран и с минимално количество пестициди. Отдалеченото местоположение на фермата гарантира, че на продукцията няма да й повлияе нищо вредно от други предприятия.

В момента Sundrop произвежда 150 тона домати и краставици годишно. Това все още е скромен обем по земеделските стандарти, но е обещаващ старт особено предвид, че фермата все още се разраства. Засега се търсят нови 40 милиона долара инвестиции, които да покрият бъдещите планове за увеличаване на добива и подобряване на технологията.