Представят България като туристическа дестинация и в Сибир

Животът

23-02-2014, 18:43

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

България ще бъде популяризирана като туристическа дестинация и в регионите на Русия, съобщи за Агенция "Фокус" Н.Пр. Бойко Коцев, посланик на България в Москва.

"Стремим се да не подценяваме регионите на Русия, с които развиваме все по-активно сътрудничество. Ще популяризираме България, включително и като туристическа дестинация, по време на Дните на Европа в Уляновск през април, и Дните на България в Рязан през същия месец. През април България ще се представи като целогодишна туристическа дестинация и на изложенията „Лято 2014“ в Екатеринбург и „Турсиб“ в Новосибирск. Това са най-големите регионални изложения в Сибир и в Уралския регион, където съществува голям интерес към лятна почивка в България", подчерта посланик Бойко Коцев.

Със съдействието на Посолството на България в Русия, тази година за първи път стартира програма за поклоннически пътувания на православни вярващи от Русия до България, каза още той. Програмата предвижда посещения на най-старите и големи манастири в страната ни, както и на т.нар. Малка Света гора край София. Започва организацията на детски православни лагери за руски деца на българското Черноморие.

Стартира програма „България - страна на здравето”, работи се и за популяризирането на културно-познавателните маршрути в страната.

"Руските туристи вече не избират само Черноморието, традиционно популярни сред тях са и курортите Велинград, Хисар и Сандански. Всички програми, по които в момента работим съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката, с българските и руски туроператори, помагат да се представи разнообразието в българския туристически продукт и да се възприема страната ни на руския пазар не само като морска и ски дестинация", каза посланик Бойко Коцев.

Броят на руските туристи, посетили България, бележи ръст с повече от 14% през 2013 г., в сравнение с 2012 г. Общата история, култура, духовната близост, липсата на езикова бариера превръщат България дори във втори дом за много руски граждани, смята посланик Бойко Коцев.

"Броят на собствениците на недвижими имоти вече надхвърля 400 000 души. У нас руските туристи са обградени от близки по манталитет хора, можем да кажем - от приятели. За това свидетелства и постоянното увеличение на туристическия поток през последните години. Миналата година страната ни са посетили близо 700 000 руски туристи. С голямо задоволство отбелязваме увеличението на детския туризъм, Защото славяните имат една специфика – те няма да изпратят децата си на място, където не са убедени, че те ще се чувстват добре и ще бъдат в безопасност", каза посланик Бойко Коцев.

По думите му, България е привлекателна и заради здравословната кухня, екологично чистите плодове и зеленчуци. "Това я прави част от програма за укрепване на здравето, която вече всеки руски турист се стреми да изпълни по време на почивката си. Неслучайно посолството на България в Русия популяризира страната ни и като страна на здравето – с лечебен климат, минерални води, възможности за активен отдих в екологично чиста среда", каза в заключение посланик Бойко Коцев.