Системата на НЗОК е пред срив

Идеята на Здравното министерство е да въведе забрана един лекар да работи на няколко места

Информационната система на Здравната каса е пред срив. Подуправителят Димчо Генев предупреди, че ако не се инвестира в нов софтуер и компютри, системата ще спре да работи. В момента касата не може да следи на колко договора работят лекарите.
При ръчна проверка инспекторите са открили фрапиращи нарушения. Водещи специалисти са сключили едновременно 4 договора с различни регионални каси, станало ясно след проверката на инспекторите. Генев заяви, че техните договори предстои да бъдат преустановени, уточнява TV 7.

За да се избегнат такива злоупотреби, трябва да се инвестира в нов софтуер, който да позволи на касата да следи лекарите по уникалните им идентификационни номера. Парите били осигурени през 2013 г., но отишли за покриване на дупката в бюджета за лекарства.

Идеята на Здравното министерство е да въведе забрана един лекар да работи на няколко места. От съсловната организация подкрепят предложението, но се опасяват, че много населени места ще останат без медицинска помощ. Въпреки тези опасения обаче се очаква забраната да влезе в сила през следващата година.