Неплащането на заплати тема № 1!

В каква посока пое кабинетът по отношение на Кодекса на труда?

Синдикатът КНСБ не е доволен от тристранния диалог и се притеснява от посоката, по която е поело правителството по отношение на промените в Кодекса на труда.

Само няколко часа преди поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) синдикатите се обявиха за пореден път против някои от предложените промени в трудово-правните отношения у нас.

"Свидетели сме на нестихващи атаки срещу правата и интересите на българския работник, изразяващи се в конкретни и добре организирани премерени действия", сигнализира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Притесненията на синдиката са породени от приетите вече три пакета от мерки на правителството на Пламен Орешарски за облекчаване на административната тежест за бизнеса, както и предложените промени в Кодекса на труда от двама народни представители от БСП - Милко Багдасаров и Петър Кънев.

Димитров използва случая още веднъж да удари по работодателските организации, като ги обвини в опит за радикални промени, които дебалансират отношенията между работник и работодател. "Това е ново отношение към тристранния диалог", обяви синдикалистът и обърна внимание на това, че в дневния ред на заседанията на НСТС се включват точки, които не стоят толкова на дневния ред на обществото.

"Ключовите изменения на трудовото законодателство не минават през НСТС", подчерта още Димитров и намери разлика в отношението към тристранния диалог на това правителство и на правителството на Тройната коалиция.

Темата за неплатените у нас заплати на работниците заема едно от първите места в списъка със задачи на синдиката. КНСБ настоява за поет ясен ангажимент още в следващите дни от Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски по отношение на неплатените заплати, както и обещание от тях, че промените в трудовото законодателство ще минават само след заседания на НСТС.

"Проблемът с неплатените заплати се потули под масата и се изкараха други "по-важни" въпроси", алармира още Пламен Димитров и мотивира важността на думите си с данни, според които 90 на сто от работещите българи настояват за спешно решение на проблемите с неплатените заплати.

КНСБ се обяви още веднъж против исканите от депутати и работодатели промени, като например възможността за уволнение на пенсионери или въвеждането на различен подход към работещите в малките или в по-големите предприятия.