Очаква се нов екшън във фабриката на "Хисаря"

Собственикът прави опълчение

Димитър Консулов, собственикът на фабриката за минерална вода в Хисар, се прибра спешно от чужбина. Утре изтича срокът на споразумението с община Хисар. То гласи, че до 24 февруари вечерта общината няма право да влиза да копае в двора на предприятието. Още утре сутрин обаче се чакат нови ексцесии, тъй като кметицата Пенка Ганева не може да чака повече и държи да започнат изкопните работи, пише БЛИЦ.

Миналата седмица в курорта се разигра луд екшън. Местната власт изпълнява проект с европейски средства за 33 милиона лева. Част от канализацията минава през двора на фабриката, някога там е имало път и се е водел общинска собственост.

Към момента кметицата твърди, че процедурата по определянето на спорния терен не е приключила, той е още със статут на общински и тя има право да влезе да копае. Ако проектът за канализацията не бъде изпълнен в срок, Европа ще глоби малката община със 7 милиона лева. Толкова е бюджета на общината.

Консулов обаче заявява, че земята е негова и, че няма да допусне изкопни работи, без да има предписания от Инспекцията по труда. Не е ясно и кой ще му плати обезщетение, защото при изкопните работи фабриката няма да бутилира вода. Той обвини кметицата в самоуправство и в това, че е заблудила полицията, която нахлула с взлом във фабриката. Утре се чакат подобни ексцесии.

Консулов входира официално писмо до шефа на пловдивската полиция Пламен Узунов заради скандала. В него бизнесменът пита кой е разпоредил нахлуването на подчинените му в двора на предприятието, защо ченгетата насилствено са проникнали в него, защо е нямало разрешение от прокуратурата, а всичко е било изпълнено само по искане на кметицата. Станалото чме накара да се чувствам като престъпник, казва Консулов. Пред БЛИЦ той коментира, че утре сутрин застава начело на барикадата пред фабриката си. Там в момента пред портала има машини, чиято цел е да попречат на ново влизане във фабриката.