Стартира „Да сме бели и червени, весели и засмени..."

В Стара Загора откриха изложба в къщата музей "Градски бит XIX в.", в която ще видите мартеници, направени според изконните български традиции

Експозицията съдържа мартеници на една от всепризнатите майсторки на автентичната изработка Таня Иванова и нейни ученици от местните училища и социални домове. Старозагорската журналистка от години работи само с естествени материали – непредена вълна, конци, синци, мъниста, пашкули, а последователите й са стотици и на различна възраст.
На откриването с присъствието си десетки гости уважиха делото на Таня Иванова, традициите и работата на малките последователи на сръчната журналистка. Официални гости бяха Иванка Сотирова-зам.-кмет на Община Ст.З., Aнгел Динев- директорът на Регионалния исторически музей, както и неговата колежка - етнологът доц. д-р Евгения. Централното място, разбира се, бе  за Таня Иванова и децата, участвали в изработването на мартениците, които бяха дошли със своите учители и родители и малките стаи на къщата музей "Градски бит" едва побра желаещите да разгледат уникалните произведения. Малчугани с подарък мартенички за ръце със завързан бонбон мило посрещаха всички пристигащи.

Обещание за алтернативен базар, на който догодина да бъдат представени мартенички, изработени само от деца, даде зам.-кметът Иванка Сотирова по предложение на Таня Иванова.
Изложбата ще бъде отворена за посетители до края на седмицата, а паралелно с нея ще работят и майсторски ателиета за изработка на мартеници на място. Материалите се осигуряват от Регионалния исторически музей, а всеки посетител ще може сам да си направи автентична мартеница с помощта на Таня и малките й ученици, като изработената мартеничка си остава за него.