Сезонните шофьори с по-евтина гражданска

Животът

25-02-2014, 10:13

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Идеята ще бъде обсъдена в работна група с представители на МВР, застрахователния бранш и всички заинтересовани страни

Идеята шофьорите, които не ползват автомобилите си целогодишно, да плащат по-евтина "Гражданска отговорност", сподели зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. За да се случи това, трябват промени в Кодекса за застраховането, а такива предстоят до края на годината или началото на 2015 г. заради въвеждане на нова евродиректива, информира вестник "Труд". Идеята ще бъде обсъдена в работна група с представители на МВР, застрахователния бранш и всички заинтересовани страни. Все още не е ясно как ще се контролира дали водачът ползва автомобила си само сезонно.

В поправките могат да се включат и текстове, позволяващи по-ниска цена на полицата за коли, които се ползват сезонно, по няколко месеца в годината. Това ще бъде по-изгодно за потребителите, а и ще повиши обхвата по “Гражданска отговорност”, смята Агайн. В момента около 82% от колите са с валидни полици.

"Има резон в идеята. И сега много хора сключват едногодишна "Гражданска отговорност" и я плащат на вноски", коментира Коста Чолаков от Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. След първите 1-2 вноски обаче някои шофьори спират плащанията. "Така застраховката на практика става сезонна", коментира той. Чолаков обясни , че застрахователите бързо могат да изготвят краткосрочни тарифи на база на времето, за което се ползва колата.