Пеещите фонтани ще плискат от 20 метра

Мисия Пловдив

25-02-2014, 12:23

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Амбицията е да се превърнат в новия символ на Пловдив

Първа копка на втория етап от реконструкцията на Цар-Симеоновата градина направи кметът Иван Тотев заедно с представители на фирмата-изпълнител.

Днес е важен ден за Пловдив, самият парк е знаков за Пловдив. През годините и държавата, и общината са допуснали редица недомислици по отношение визията на градината. Сега ние ще поправим някои от тях, посочи кметът.

Бетонното покритие на Пеещите фонтани ще изчезне. Така ще може да впишем водната площ в парка, а не както е в момента. Ще сложим 20-метров фонтан, който да се превърне в символ на града и любимото място на пловдивчани. Ще върнем духа от нашето детство.Ще възстановим и всички водни площи в парка. Надяваме се в следващите 50 години нищо да не се пипа по градината, посочи Тотев.

Планира се премахването общо на 120 дървета в парка. На тяхно място обаче ще бъдат засадени 250 нови – половината иглолистни, половината широколистни. Паркът ще се обзаведе и с 1000 нови храста, с 140 нови пейки и уникална за България поливна система, която да обеме цялата градина.

Големият спор се завихри около съдбата на отрязаните дървета.

Как не ви е срам, вековното дърво, което обещахте да освободите от бетона, първо него отрязаха, посочи гневен пловдивчанин. Протестиращите срещу обновлението на градината бяха категорични, че са готово на крайни мерки – включитлно живи вериги и лягане на пътя на машините. Градската градина не ви е златна мина, възнегодуваха хората.