Кметът Детелина Николова ще поздрави столетница от Добрич

Мисия Добрич

25-02-2014, 14:51

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ляхово със столетница

Варна с 16 столетници

Баба Рада обича да си похапва по малко от всичко

Баба Рада Димитрова Илиева ще навърши на 27 февруари 100 години. За вековния юбилей възрастната жена ще бъде поздравена от кмета Детелина Николова, която ще я дари с погача, вълнен шал и мартеница.

 Столетницата е родена на 27 февруари  1914 година в село Башкьой, окръг Тулча, Румъния. Рада Димитрова произхожда от род на дълголетници. Майка й умира на 97 години, а баща й на 103. През 1941 година се премества със семейството си в силистренското село Окорш.

От 10 години за нея в Добрич се грижи една от дъщерите й. Баба Рада  цял живот се е занимавала със земеделие и се е грижила за своето семейство. В селото и сред своите приятели и близки е известна с голямото си трудолюбие и чувство за хумор. Хората я познават като весела жена, която със своите шеги и вицове е спечелила много приятелства. Близките й разказват, че макар вече със затруднения в говора, баба Рада до преди няколко години се е  шегувала и е забавлява околните.

Славела се е и като добра домакиня, която много обичала да посреща гости и да ги гощава с лично приготвени вкусни ястия. За своето дълголетие баба Рада няма точна рецепта, обича да си похапва по малко от всичко. Нейната най-голяма радост и гордост са четирите й деца, 7-те внуци и 4 правнуци.