Бургас с най-много работещи фармацевти

Пловдивските идвали през лятото в региона, заради липсата на заетост

Бургас се нарежда на челно място в странаата по заетост на фармацевтичните кадри. Въпреки, че Пловдив е далеч по-голям като население, много от работещите там аптекари остават без работа и търсят сезонна заетост по Южното Черноморие.

Освен големият брой магазини за лекарства в областта, които осигуряват работа на обучените служители, града ни се оказва, че намал проблеми и с намирането на подходящите специалисти - магистър - фармацевт и помощник. 

"В това отношение Бургас е сред отличниците защото освен места, където те могат да практикуват имаме и достатъчно кадри, които излизат всяка година от държавния университет в града. Така, че сме обезпечени. В други райони на страната масово фармацевтите остават без работа, а тук е обратното и дори през сезона да има бум на аптеки по курортите университетските кадри и трайно незаетите такива в други райони на страната са на линия", обясни председателят на лекарската фармацевтична колегия в Бургас - Тошко Йотов. 

Той допълни също, че на фона на областни центрове с концентрация на аптеки в големите градове и липса на такива в селата, то в бургаско броят на фармацевтичните магизини е балансиран и няма малки неселени места, където да липсват.