Лични лекари застанаха едни срещу други заради "общата медицина"

Животът

25-02-2014, 15:46

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаските общини в риск да останат без лекари до лятото

Джипитата имаха 10 годишен за специалност, сега разчитат на кризата за кадри, твърдят колегите им

Личните лекари вече започнаха схватка с наближаването ан срока, в който неизпълнилите изиксванията по наредба 94 от Закона за здравето ще трябва да закрият своите практики.

Крайният срок е 3 юни. До тогава тези джипита, които не са придобили специалност "Обща медицина" ще преминат на щат към свои колеги с лекарски практики. Това означава не просто понижаване в длъжност, но и по-малко пари, а най-вече изгубени пациенти. 

4 морски общини в Бургаска област ще загубят 100% личните си лекари, а хиладите им пациенти ще преминат към медици от съседните градове. За Бургас личните лекари незъвршили 3-годишната специализация са над 50% от всички общо практикуващи. 

Колегите им със специалност обаче ще спечелят от това и пациенти и служители и пари. Мнението им е, че колегите им са имали твърде дълъга отсрочка за да решат дали ще продължат работата си. Удължаването на срока беше 10 години. По Закон втора отсрочка не може да има. 

"Това е много трудна специалност, но и важна. Личният лекар е най-отговорен къъм пациентите, защото първи се сблъсква с тях. Липса на професионализъм е колегите да прескочат тази специалност. В цяла Европа най-трудно се става личен лекар", твърди д-р Огнянов, който се е сдобил с кетапа прези 8 години. В опозиция обаче са тези джипита, които поради множество пациенти в малките населени райони не са успели да я завършат. "Обидно е да си помогнал на стотици пациенти, те да ти имат доверие, а ти да ги зарежеш на късна възраст за да учиш. Нещо повече дори в МЗ не са наясно с новите критерии за специолността", твърди д-р Ралица Стоянова, която е едно от двете джипита в морска община. 

Тя и много нейни колеги са категорични, че при липсата на кадри, ако им се отнеме правото на самостоятелна практика ще напуснат страната. Според джипитата без специалност, завършвали най-бързо тези лекари, които имат предостатъчно свободно време и средства.

"Няма как да служим на лекари, които имат по-малко стаж и възможности от нас и да ни третират като хора втора ръка", смята д-р Гоцева, която също е на кръстопът, заради липсата на диплом по "Обща медицина".