Чудотворните икони в България

Животът

25-02-2014, 15:53

Снимка:

rozali.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Могат да лекуват и правят чудеса

Често на различни големи християнски празници хората тръгват на път в търсене на Чудо. Най-често го намират в манастири и църкви, където се съхраняват чудотворни икони.

Иконата Св. Богородица в Бачковския манастир е една от най-известните у нас. Вярващи от цяла България се стичат да се помолят за изцеление. Смята се, че Света Богородица помага на бездетните жени. Най-много струпвания на хора има на втория ден от Великден, припомня rozali.com. Тогава иконата се занася в местността Клувията, където се отслужва молебен. Тук има лековит извор и параклис, до който се стига след изкачване по каменни стъпала. Майките, които търсят изцеление на децата си, могат да се запалят свещ и да се помолят за здраве.

Кога: Иконата се изнася от манастира на втория ден на Великден.

Къде: Бачковски манастир, село Бачково, на 10 км. от Асеновград Най-лесният начин да стигнете до тук е с кола или с организиран транспорт.

В църковния музей до Катедралния храм в Русе. Св. Богородица Млекопитателница е копие на икона, която се пази в Хилендарския манастир в Атон. Според вярващите силата на тази икона се крие в изцелението на ракова и сърдечни заболявания.

Кога: Празникът на чудотворната икона е на 12 януари

Къде: До Русе има редовен транспорт от всеки по-голям град. Катедралата „Света Троица“ се намира в центъра на града.

Зазиданата икона в Лопушанския манастир

Една от новооткритите икони, за които се вярва, че имат лечебна сила, е тази в Лопушанския манастир. Историята около нея е особено интересна. На жена от София случайно й се присънило, че на точно определено място в стените на манастира е зазидана икона. След разговор с игумена на манастира, жената успяла да го убеди да разбият посоченото от нея място. Само след няколко удара попаднали на кухина в стената, където била скрита и иконата на Света Богородица, завита в старинен месал. Иконата има сребърен обков, което е знак, че в миналото е изцелила някого. Иконата можете да видите в Лопушанския манастир.

Къде: Лопушанският манастир се намира край село „Георги Дамянова“ (известно като Лопушна). Селото се намира северозападно от Берковица и западно от Монтана.

Портаитиса – почитана от Ванга

Смята се, че иконата Рождество Богородично е копие на първия лик на Богородица, изрисуван от от евангелист Лука. Това е една от четирите икони, на които баба Ванга често се молела. Иконата се пази в Роженския манастир и според вярващите може да изцелява тежки заболявания. Наричат я още Портаитиса, Дверопазителка, Пазителка и Панагия. Легендата разказва, че, ако човек допре ръка до нея, земята се разклаща.

Иконата е обкована със осветено желязо, а около лика на Богородица има 10 по-малки изображения, които символизират лечебните й чудеса.

Кога:Вярващите идват тук специално на 7-ми септември да помолят за опрощение на греховете си и нощуват тук. На следващия ден се прави шествие с иконата, благославя се и се раздава курбан.

Къде: Роженски манастир. Намира се на около 1км от Рожен и 16км от Сандански.