Делян Добрев: Загубите на НЕК ще надхвърлят 400 млн. лв.

Според бившия министър ще се увеличат разходите за покриване на кредитите на енергийната компания

За първи път в историята на НЕК (Националната електрическа компания) се намалява кредитният рейтинг на дружеството*. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев на брифинг на партията за енергетиката. Според бившия ресорен министър загубите на държавното дружество ще надминат 400 млн. лв.

С решението на ДКЕВР за намаляване на цената на тока НЕК започна да изпитва трудности. Нашите опасения са, че към май месец НЕК няма да може не само да покрива кредитите си, а дори няма да може да плаща заплати, заяви Добрев. Той добави: „В момента се правят счетоводни трикове, с които тази загуба да се намали до около 30 млн. лева, като се записват бъдещи приходи от страна на бюджета от квоти за въглероден диоксид. Този счетоводен трик няма да промени ситуацията в енергетиката“.

По време на брифинга беше отчетено, че не се е налагало вдигане на цената на въглищата. В края на миналата година тяхната цената беше увеличена от 71,50 на 75 лева за тон, при положение, че при първата цена мините са показвали винаги добри резултати.

Добрев нарече „екзотична“ идеята за реиндустриализация на икономиката, като според него отпуснатите 50 млн. Лева за “Химко-Враца” са излишен разход. През електромера на всеки ще излязат по 25 лева за тази екзотична идея, подчерта той.

Добрев прогнозира, че ще се увеличат разходите за покриване на кредитите на НЕК. Той добави: Състоянието на всички дружества в сектора е тревожно, защото там, където няма загуба, печалбата е малко над нулата.

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов обяви, че за да се увеличи ресурсът на V и VI блок блок на АЕЦ “Козлодуй” ще са необходими 250 млн. Лв. Има опасност НЕК да не може да финансира бъдещи проекти като IX и X и блокове на мини Марица Изток, както и VII блок на АЕЦ “ Козлодуй”. Над 1 млрд. Лв. Са задълженията към дружествата, изчисли депутатът.

*Припомняме ви, че в края на миналата седмица стана ясно, че агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's е понижила рейтинга на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) от ВВ- на В+ с негативна перспектива. Тя отразява несигурността дали Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще продължи със силния си финансов ангажимент да подкрепя НЕК в обозримо бъдеще.