Истината за българския Стоунхендж

Животът

26-02-2014, 00:14

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Уникална древна обсерватория е оставена да се руши

Древна обсерватория, открита от покойния археолог Георги Китов, е оставена на произвола
Китов смятал, че откритото от него е именно астрономическа обсерватория. Интересното е, че обектът е бил покрит от могила. Такива са правили траките, но комплексът край Старо Железаре е още по-древен, смятат историците, пише expressnews.bg. Съоръжения от този вид са били разпространени поне 5-10 века по-рано от класическия тракийски период. Съхранена сякаш от по-висши сили, обсерваторията не е пострадала от ерозия до момента на нейното откриване. 
Най-разпространената теория за характера на археологическата находка е, че това е кромлех - съоръжение изградено от големи каменни блокове, подредени в кръг. Такива в Европа са Стоунхендж в Англия и Карнак в Бретан, Франция. Запазени мегалитни съоръжения като това у нас има и в Белгия.
Това са паметници с огромно историческо значение, които в Западна Европа се радват на голям интерес и привличат хиляди туристи. Там обаче се влагат държавни средства за опазването им, обявени са за национално богатство и са повод за гордост. Картината у нас е съвсем различна. От 2009 г. насам обектът при "Чолакова могила" в с. Старо Железаре е изоставен, каменните блокове са повалени и институциите не се интересуват от съдбата му.