Българин се готви за Гинес, прави околосветско пътешествие

Животът

26-02-2014, 09:44

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Иван Димов ще прекоси 28 000 мили за около 233 дни

Българинът Иван Димов се готви за изключително околосветско плаване с малка ветроходна яхта през най-опасните точки на южните морета, с което ще подобри рекорд на Гинес. През 2014-а година той ще започне едно от най-рискованите приключения в историята на ветроходното плаване. Тази есен Димов ще отплава на пътешествие от над 28 000 мили и за около 233 дни (близо 8 месеца) най-близкото разстояние, на което ще се приближи до суша, е 200 мили.

Кандидатът за Гинес ще поеме от бреговете край Франция през Атлантическия океан към Южните морета, след което ще направи пълна обиколка на земното кълбо, преминавайки през най-опасните точки за корабоплаването – Нос Добра Надежда (Африка), Южен Нос (Австралия) в Индийския океан и Нос Хорн (Южна Америка) в Тихия Океан, за да се върне отново през Атлантическия океан на стартовата си точка.

По време на плаването той ще бъде сам на своята 5,18-метрова ветроходна яхта Мини, която в последните няколко години подготвя за екстремното приключение. Пътуването ще бъде следено от сателит, а лодката и всичко, което се случва с нея, ще бъде заснемано от 3 камери, пред които мореплавателят ще разказва за приключението си и ще споделя мислите и вълненията си.

Подготовката за рискованото приключение започва преди повече от 4 години, когато Иван решава, че ще осъществи мечтата на живота си, когато навърши 50 години. Тогава започват и тренировките за изключителното психическо и физическо натоварване, което му предстои – докато е по море, вестибуларният апарат на човека се приспособява към постоянното движение на водата, а тъй като ще бъде сам по време на плаването, Иван ще промени изцяло и режима си, редувайки 1 час сън с 2 часа будно състояние през цялото денонощие. Той ще се храни със специална храна, за да издържи на физическото натоварване и да не се наложи в нито един момент да слезе на суша.

Иван Димов е български гражданин, който емигрира в Италия в началото на Прехода. Въпреки че е кореняк софианец, той от малък е запален по ветроходството и получава морски паспорт още в България и специализира в Южна Африка през 90-те години.

"Когато ти влезе солена вода в кръвта, няма излизане", шегува се той и разказва как никога не се е съмнявал, че ще се занимава в корабоплаване.

Иван Димов заминава за Италия в началото на 90-те и в първите си години в чужбина, подобно на много наши сънародници, работи като общ работник и строител.

По-късно невероятната му биография продължава с изненадващи обрати, работа за министър-председателя на Великобритания и множество приключения с ветроходни яхти и катамарани - Атлантическия океан от Бахамите до Великобритания, Индийския океан от Мадагаскар до Бали и Средиземно море във всички посоки.

Днес той е притежател на туристическа яхта в най-слънчевата част на Италия – Тоскана и в последните години насочва всичките си усилия и средства в осъществяването на околосветското  плаване, което ще направи тази година.