Депутати настояват държавата да поеме инсулиновите помпи на 300 болни деца

В България се предлагат два вида помпи-чрез миниатюрна игличка на определени интервали те подават на организма необходимата доза инсулин

Депутати от ГЕРБ-Бургас настояват пред министъра на здравеопазването за безплатни инсулинови помпи за деца с диабет. Въпросът вече е официално зададен от народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев, Семир Абу Мелих, д-р Кирил Добрев към министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.
Около 300 деца имат нужда от инсулинови помпи, а България е единствената страна на Стария континент, която не заплаща нито лев за това лечение. Цената на подобна помпа е над 7 000 лева, а стойността на консумативите по нея възлиза на 250 лева месечно. Това е записано в мотивите на депутатите.  
През януари т.г. народните представители от ГЕРБ в Бургас дариха общо 7 500 лева, за консумативи необходими при използване на инсулинова помпа, на две деца от морския град със захарен диабет. В края на миналата година стана ясно, че едно от децата - Виктория Полихронова е диагностирана като най-малкия пациент в България с такова заболяване.  Болестта е установена, когато тя е едва на 10 месеца. В момента момиченцето е на година и два месеца. В Бургас има още едно момиченце със същата диагноза. Това е Стефани Христова на година и седем месеца.В България се предлагат два вида помпи. Чрез миниатюрна игличка на определени интервали те подават на организма необходимата доза инсулин.