Безработицата в областта за януари е 15%

403 безработни са постъпили на работа през януари

На работа през януари 2014 г. в област Добрич са постъпили 403 безработни лица. На първичния пазар на труда работа са започнали 339 безработни лица. С посредничеството на бюрата по труда от Добричка област са постъпили на работа 348 лица. По програми и насърчителните мерки за заетост устроените са 64, съобщи шефът на Бюрото по труда в Добрич Васил Сивков.
През месеца в бюрата по труда от областта са заявени 441 работни места. На първичния пазар са обявени 392 работни места. От тях най-много са от сферата на преработващата промишленост (163). Следват търговията (58), хотелиерство и ресторантьорство (46), строителството (23), държавно управление (21), селското стопанство (16). По програми за заетост са обявени 49 работни места. От тях 44 по НП „Асистенти на хора с увреждания" (личен асистент) и 5 по НП „От социални помощи към осигуряване на заетост".

В Добрич броят на регистрираните безработни през месеца е 4282 при 4561 през януари миналата година, с 279 по-малко. Равнището на безработица в града през януари 2014 г. е 9.6%, с 0.6 пункта по-ниско спрямо същия период миналата година. Намалението се дължи на по-големия брой постъпили на работа в реалната икономика.

В ДБТ Добрич са актуални 115 работни места. От тях 16 са за лица с висше образование – 11 лекари, двама детски учител, един възпитател, директор с група в детска градина и един специалист производствено технически отдел – мястото е за строителен инженер, един рехабилитатор – в с. Крушари. За лица със средно образование – трета квалификационна степен има свободни две места – технически ръководител и техник компютърни системи / чл.36 /1 младежи до 29 години. За лицата с работнически професии свободните позиции са 87 – основно в производството на обувки и на облекла – 55 работни места. Търсят се още монтажник на мебели – 3 бр. оператор пробивна машина – 2 бр., оператор на циркуляр – 2 бр., оператор на силоз – 2бр., шофьор кат. Д – 4 бр., работник автомивка – 2 бр. и др. Стартира обявяването на работни места в туристическия бранш. За КК Златни пясъци вече са обявени 7 свободни позиции за рехабилитатор, фризьор, маникюрист и др.