Представят фотоизложбата "Македония - спомени от Бялото море"

Мисия Добрич

26-02-2014, 14:42

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Регионалният исторически музей в Добрич представя за националния празник  Трети март фотоизложбата "Македония - спомени от Бялото море".

Фотосите са  подготвени със съдействието на сдружение "Бело море" на потомци на българи в Солун, Гърция и  възкресяват отломки от българското културно-историческо наследство в Беломорска Македония, съобщи на пресконференция днес директорът на музея Костадин Костадинов.

Снимките свидетелстват за икони с надписи на български език в Преспанско, Драмско, Серско, документирани са надгробни паметници, върху които имената са подменени или заличени, разказаха от музея за "непознатото лице" на Беломорска Македония.

На снимките са запечатани стенописи на светите първоучители Кирил и Методий и на техните ученици Климент, Наум, Горазд в черква в Костурско от 18-и век.

На откриването на изложбата на 28 февруари от 16.00 часа повече за българското културно-историческо наследство ще разкажат авторите на колекцията Елисавета Занешева и Радослав Христосков.

На събитието ще бъде представена и книгата на Иван Бабев "Делата ви помним". Ансамблите "Македонка" и "Вардарка" ще изнесат концертна програма от български народни песни от Беломорието.