САЩ планират генномодифицирани деца

Животът

26-02-2014, 17:53

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Генното модифициране на деца в САЩ може да стане реалност, за да се избегнат наследствени заболявания от родителите, след като агенцията по храните и лекарствата започна разглеждането на процедури за изменение на гените при хора.
За това съобщава „Ню Йорк таймс”, цитиран от novinar.bg. Според изданието вече се проучва и възможността за правното разрешаване за внасяне на промени в ДНК-то на децата още в зародиша.
Технологията се нарича манипулация на митохондриите, като при нея от яйцеклетката или ембриона на жената с наследствени болести се отстранява ядрен материал и се присажда в здрава яйцеклетка или ембрион донор. По този начин новороденото дете ще бъде здраво и ще носи гените на трима души: баща, майка и донор.
Методът позволява на болни родители, както и на безплодни и по-възрастни двойки да имат здрави деца, подчертават експерти.
„Целите са достойни. Но методите са крайно проблематични с оглед на медицинските рискове и последствията за обществото“, отбелязва директорът на организацията Център за генетика и общество Марси Дарновски.
Той настоява, че генетичната модификация на хора трябва да служи само на медицината, за да не се стига до всевъзможни експерименти с хора. Освен това техниката променя всяка клетка в тялото на бебето, а тези промени ще се предават на бъдещите поколения, което може да е опасно, предупреждават скептици.