Гласуваха за животоспасяващата система eCall за автомобилите

Животът

27-02-2014, 00:04

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Устройства за спешно повикване, които автоматично ще предупреждават спасителните служби за автомобилни катастрофи, ще трябва да се монтират на всички нови модели леки и лекотоварни превозни средства след октомври 2015 г., заявиха депутатите в сряда при гласуването на законодателството за въвеждане на системата eCall.Само през 2012 г. пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз са отнели 28 000 живота и са оставили 1,5 милиона ранени, пише EkipNews.bg.

 

Технологията eCall ще използва номера за спешни повиквания 112, за да предупреждава службите за спешна помощ автоматично за сериозни пътни инциденти. Тя ще показва точното местоположение и ще дава възможност на спасителите да достигат възможно най-бързо до местата на катастрофите, спасявайки по този начин човешки живот и намалявайки последствията от нараняванията и скъпоструващите задръствания.

 

„Инсталирането на общоевропейска система за спешни повиквания представлява важно постижение за безопасността на участниците в пътното движение. Около 2500 човешки живота могат да бъдат спасени всяка година в Европа. Сериозността на нараняванията също може да бъде значително намалена в десетки хиляди случаи. eCall ще бъде безплатна, в полза на всеки водач в Европа, независимо от колата, която управлява.

 

eCall — задължителна от 2015 г.

 

2015 г. е записана в законодателството, като крайна дата за производителите да имат готовност да инсталират eCall устройства в новите модели леки автомобили и лекотоварни превозни средства. За да отговори на настояванията на индустрията за повече време за разработване и тестване на системата, депутатите оставиха отворена възможността за отлагане на крайния срок.

 

Предаване на данни за спасителните операции, но не и за проследяване

 

Депутатите включиха по-силна формулировка на клаузата за защита на данните, за да се гарантира, че превозните средства с eCall няма да бъдат обект на постоянно следене. При настъпване на инцидент данните, изпращани автоматично до центровете за спешна помощ, ще бъдат ограничени до тип на сигнала, клас на превозното средство, вид на използваното гориво, време на инцидента, точното местоположение на превозното средство, посока на пътуването и брой на закопчаните колани, гласи изменението на Парламента.

 

Безплатно повикване

 

Според оценки на Комисията устройствата за системата eCall може да струват около 100 евро, при инсталиране във всички автомобили. Депутатите добавиха, че системата eCall е обществена услуга, която използва номер 112 и следователно трябва да бъде безплатна за потребителите.