Три робота ще обучават студенти в Техническия университет-Пловдив

Мисия Пловдив

27-02-2014, 07:01

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В центъра по роботика и автоматика ще бъдат обучавани годишно повече от 100 човека

Днес от 10,00 часа в аулата на Техническия университет - филиал Пловдив започва официалната част по откриване на Център по роботика и автоматика. 

Най-съвременният център по роботика и автоматика в България започва от днес да функционира в пловдивския филиал на Техническия университет. Той е създаден, оборудван и финансиран от  един успял българин – Красимир Петков, управител на фирма “Милара Интернешънъл”, който успешно развива своя бизнес в САЩ и България. Стойността само на роботите и другата техника в лабораторията е над 200 000 лева. Функцията им е да зареждат други роботи със силициеви пластини в предприятия за производство на интегрални схеми.

В центъра по роботика и автоматика ще бъдат обучавани годишно повече от 100 студенти от четири специалности в Техническия университет –София, филиал Пловдив. По думите на проф. д-р Андон Топалов, преподавател от катедра “Системи за управление” в Техническия университет – София, филиал Пловдив, за студентите от специалност “Автоматика, информационна и управляваща техника” е от значение да изучават робота като цялостна система. Те трябва да го "научат" да извършва сложни движения и изобщо да работи като част от роботски екип. Докато студентите от специалност "Индустриално инженерство" с обучение на английски език изучават робота като средство за автоматизиране на дискретни производства и тук ще усвоят езика за програмирането му. Бъдещите мехатроници пък ще бъдат изкушени да разглобяват и сглобяват роботите, за да разберат механизма им. 

Според проф. Топалов роботите не са безобидни машини и при невнимание могат да наранят човек. Затова са поставени в прозрачни кафези, които обаче веднага прекъсват работата на робота в момента, когато някой отвори клетката.