Част от данъка върху доходите - за общините

Парите

27-02-2014, 07:58

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

С бюджет 2015 държавата ще преотстъпи на общините 2 или 3 процентни пункта от данъка върху личните доходи

Управляващите са готови да стартират дълго отлаганата финансова децентрализация от следващата година. Това стана ясно вчера от изказване на председателя на националното сдружение на общините (НСОРБ) Тодор Попов след среща с финансовия министър Петър Чобанов.

С бюджет 2015 държавата ще преотстъпи на общините 2 или 3 процентни пункта от данъка върху личните доходи, уточниха от сдружението. Чобанов обаче не се ангажира с число, защото детайлите по реформата ще се обсъждат на Съвета по децентрализация на 6 март.

Според прогнозата на финансовото министерство през 2015 г. от данъка върху доходите ще бъдат събрани близо 2,8 млрд. лв. Това означава, че от налога общините ще получат между 560 млн. и 840 млн. лв. За сравнение годишните субсидии за местните власти са общо около 2,4 млрд. лв.

Според изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова преотстъпването на данъка върху доходите няма да е съпътствано от прехвърляне на допълнителни дейности към местната власт, защото и сегашните са недофинансирани. По думите  общините ще получават допълнителните средства на базата на платения данък от работещите в съответното населено място. Тъй като този модел облагодетелства най-развитите общини, вероятно ще има промяна в механизма на изравнителната субсидия.

Срещата на Чобанов с кметовете вчера бе по повод критериите за разпределянето на 500-те милиона лева от фонд “Региони”. “Публичната програма е стъпка в правилната посока, защото се отделя значителен инвестиционен ресурс в българските общини, независимо дали са на ГЕРБ, БСП или ДПС”, посочи Тодор Попов, който е кмет на Пазарджик. Той съобщи, че на 10 юни ще има второ класиране на проекти, които не са получили финансиране на първия тур. Фонд “Региони” ще има и ново издание в бюджет 2015 г., като критериите ще бъдат измерими, а проектите за догодина ще се подават още тази есен.

По повод упреците, че преобладаващата част от парите са отишли в общини на БСП и ДПС, Чобанов обясни, че от 2009 г. до 2013 г. към местната власт за инвестиционни проекти са разпределени 500 млн. лв., от които 70% са отишли в общини на ГЕРБ. От Сметната палата пък обявиха, че започват одит на процедурата за избор на проекти от фонд “Региони”.