Топим се с 8 души на час

България е на първо място по намаляване и изчезване на населението

Населението в страната намалява с над 60 000 души на година, което представлява 172 души на ден или 8 души на час. Това съобщи в Пазарджик председателят на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов. Той отбеляза, че това е само количествената характеристика, а другата - невидимата, е също толкова сериозна и ужасяваща, тъй като повече от половината новородени са от малцинствата, голяма част от тях неинтегрирани и несоциализирани, посочва Дарик радио.

Страната ни е на първо място по намаляване и изчезване на населението. Това посочи от своя страна проф. Петър Иванов, заместник-председател на Центъра за демографска политика, позовавайки се на официалните статистики на Световната банка, на ЕК, на ЦРУ.

Той направи препратка към сайта на ЦРУ, където според него са достоверните данни за населението на България към юли 2012 г. - 6 891 300 спрямо над 9 млн. през 1989 г.

Същевременно проф. Трендафил Митев, професор по политология в Университета за национално и световно стопанство и председател на Македонския научен институт, обяви, че има прогнози, че през 2050 г. населението на България ще падне на 3 милиона души. Това според него обаче е една много лоша вътрешно-структурна картина, информира „Фокус”.

Професорът посочи какво би могло да ни очаква в бъдеще, ако днешната власт не потърси решение на проблема: „Ще има една огромна непросветена ромска маса, където българският-християнски компонент постепенно ще започне да губи своята основна държавнотворна функция. Ще се създаде една пъстра мозайка от приблизително равностойни етнически общности, при която нещата ще бъдат много по-сложни”.

Коментар по темата направи и доц. д-р Венцислав Мучинов, по време на форума „Демографската ситуация и развитието на България”. Според него проучването на демографската история на България показва несъстоятелността на твърдението за „изчезването и стопяването на българското население.