С кирка и лопата кметове почнаха кръговото до Източната порта

Мисия Пловдив

27-02-2014, 13:41

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Проектът ще е готов за месец, струва 58 000

Кметът на Пловдив Иван Тотев и на район "Централен" Райна Петрова направиха първа копка за ново кръгово движение до Източната порта. Проектът е на стойност 58 хиляди лева и ще бъде довършен за 1 месец.

Освен изграждане на ново кръгово, едната част от трафопоста ще се превърне в паркинг за 2 автобуса. Паркоместата ще бъдат използвани за качване и сваляне на туристи, а не за престой. „Преди всичко ще оправим подземната инфраструктура, предвидено е и ново осветление, облагородяване и озеленяване на района“, каза Райна Петрова минути преди първата копка.

Няма да се спира движението, докато тече ремонтът, обещаха от общината. За целта проектът ще се изпълни на 3 части, в зависимост от частта, която се работи в момента.

Източната порта е едно от местата, на които най-често виждаме автобуси с туристи в Пловдив. Затова изграждането на подобно кръгово движение играе важна роля за туризма под тепето.  

Паралелно ще се работи и по други обекти в „Централен“. Планирани са допълнителни паркоместа в района и над 30 улици за подмяна на тротоари, които също ще се осъществят с финансовия гръб на общината. Приоритетните места са по Бетонния мост, където ще бъдат обособени и паркоместа, както и по ул. "Патриарх Евтимий" до магазин Битова техника.

Проекти има и за улиците „Леденика” и „Върховръх”, за които са нужни 410 хиляди лева за преасфалтиране. Само за „Балкан” пък са необходими 300.

През тази година в плана на „Централен” влизат и изграждането на 3 фитнеса на открито, 10 детски площадки, улица „Весела”, както и 2 кучешки площадки. Продължава проектът на градината на „Капитан Райчо” . Тя ще бъде изцяло довършена, като ще се изгради голяма площадка, а вече на място има засаден цял лабиринт с цветя.