Закриват практиките на 41 пловдивски медици, заради незавършена "Обща медицина"

Мисия Пловдив

27-02-2014, 14:26

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Или ги прехвърлят към лекар със специалности

41 лекари в Пловдивско нямат вариант да си вземат специалността „Обща медицина” по никакъв начин, така че техните практики или ще бъдат закрити, или прехвърлени към лекар със специалности. Те са предимно от областта, не от града, предава Радио „Фокус”- Пловдив. Медиците, които нямат вече необходимата по закон завършена специалност ще могат да работят, като втори лекари в тези практики. В най-добрия случай тези, които не са я придобили могат да я завършат за четири години.

„Ако е четири години, това означава през тях да не работиш, защото трябва да нямаш никакво прекъсване. Понеже в момента всички ние работим и няма как четири години да отделим за обучение”, каза Александър Калайджиев, председател на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му тази специалност могат да си позволят да вземат само новозавършващите медици, които нямат работа и могат непрекъснато да учат.

Отделно има около 100 души, които в Пловдивска област са в процес на придобиване на специалността. Срокът от една година ще им е достатъчен да завършат обучението си и при тях проблем не се очаква. „Тези 41 лекари, които нямат специалност „Обща медицина” или смятат да се пенсионират в близката година-две - на такава възраст са, която не ги мотивира да учат - или ще предпочетат да работят, като втори лекар към някой, който вече е завършил необходимото по закон образование”, каза още Калайджиев. Според него е абсолютно необходимо общопрактикуващите лекари да завършат специалността, въведена при поправките в Закона за здравето.

”Ако искаме да ни уважават колегите от другите специалности, както и пациентите да разчитат наистина на своя личен лекар да им помага, а не само да им издава направления, както по-голямата част от тях мислят, при всички положения тази специалност трябва да бъде взета”, категоричен е той.