Пускат над 600 контейнера в Бургас за хранителни отпадъци

Мисия Бургас

27-02-2014, 15:09

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Новите контейнери за боклук вече са по улиците

Новите за биобоклуци ще влязат в действие още тази година за хотели и ресторанти

600 от новите кафяви контейнери ще бъдат поставени от фирма "Титан" още тази година в община Бургас. Те са специално предназначени за био отпадъци и в тях ще се изхвърлят всички хранителни и други битови биоразградими отпадъци. Изискването е записано в Закона за управление на отпадъците, към който вече е подготвена нова наредба за третиране на битовите отпадъци. 

Първоначално те ще бъдат поставени само за ресторанти, хотели и по-големи обществени сгради. От юли 2015 година обаче от кафявите контейнери ще има на всяка точка в Бургас. Това обяви заместник-кмета по евроинтеграция и екология Атанаска Николова. 

Други 800 нови контейнери ще бъдат поставени централна градска част на Бургас през тази година. Това е част от продължаващата инвестиционна програма на сметообслужващата фирма, с която община Бургас има сключен договор. Те ще са тип „Ракла” и ще са оборудвани с педал за повдигане на капака. Ще бъдат закупени нови 250 кошчета за отпадъци, пароструйка и пясъкоструйка. На всички камиони , които ще обслужват новите контейнери ще бъдат поставени устройства за дезинфекция.